Hjemmelading

Hjemmeladning har blitt mer og mer vanlig i laget vårt. Grunnen til dette er vel at det er en økende interesse for å skyte med grove kalibere, og da reduseres jo ammunisjonskostnadene vesentlig når man lader selv. Laget har kjøpt inn en kronograf for at medlemmene skal kunne teste kulehastigheter, og vi har montert er enkel skytebenk (skrustikke) for testing av presisjon. Erfaringene våre er at det kan være mange poeng å tjene på å finne rette ladninger til sitt eget våpen. Mange kjøper ferdigladet ammunisjon eller lader med samme ladning som man hører andre bruker, men man kan bli ganske overraska over variasjonene på presisjonen når man skrur fast våpenet og tester…

I noen våpenklasser er det et såkalt faktorkrav som regnes ut ved å gange kulevekt i grains med kulehastighet i fot pr. sekund  og dele svaret på 1000. Faktorkravet  for militærpistol er 120. For magnumfelt 1 er kravet  190, og for magnum 2 er kravet 275.

Tall og tabeller for ladning er det ingen grunn til å ramse opp en hel masse her. Skaff deg en ladetabell for det kruttet du vil bruke, og begynn med litt svakere ladninger. Det er ingen grunn til å starte rett på max-ladninger. Til grovpistol  og revolver hvor det ikke er noen krav til ammunisjonen er det en fordel med så svake ladninger som mulig for å få minst mulig rekyl, noe som er en fordel når man skal skyte raske serier. Jeg pleier å prøve med å redusere den svakeste ladningen i ladetabellen  med 15-20 %, og så eventuelt øke forsiktig til jeg får jevne utgangshastigheter. Når du først har funnet en ladning som du er fornøyd med, så hold deg til den, i stedet for å prøve å holde orden på en mengde forskjellige ladninger. Bruk heller mer tid på skytebanen. Det er på skytebanen du blir en bedre skytter.

Angående kuler er det umulig å si hva som er best. Her er det bare å prøve seg fram hvilke kuler som går best i ditt våpen. Vi har egentlig god erfaring med kobberbelagte kuler, så en gjeng av oss gikk sammen og kjøpte inn 100.000 kuler fra Finland. Vi fikk kulene levert på vår bane 26 April 06 av en hyggelig finne. Jeg har også skutt mye med hjemmestøpte blykuler med godt resultat. Om man bruker Lee sitt flytende kulefett er det enkelt å fette og kalibrere de støpte kulene, det er bare å presse kulene gjennom en Lee kalibrerings-die (kr 250,- komplett fra Midway) man setter på toppen av en vanlig en - stasjonspresse , så legges kulene i en plastboks og dryppes over med noen dråper fett, ristes rundt til fettet er jevnt fordelt, og tørkes. Når kulene slutter å klebe (ca et døgn) er de klare til bruk.. Eneste bakdelen med blykuler er at de fleste våpen får litt blyavsetting i løpet, som går utover presisjonen etter hvert. Bly i løpet fjernes enkelt med solvent og bronsebørste.

Når det gjelder ladepresser er det en absolutt fordel med en progressiv ladepresse (karusellpresse) når du først har funnet en ladning som passer deg og pressa er justert riktig, går det utrolig raskt å lade noen tusen skudd. 

Dette er mine tanker om hjemmelading og mange er sikkert uenige med meg, men send meg gjerne en mail med dine erfaringer så skal jeg prøve prøve å få det med her. Jo flere som deler sine erfaringer jo bedre blir som regel resultatet…